Curcubeul – fenomenul care te ajută să fii sănătos și fericit

Disciplina – succesul transformarilor de orice fel si a obtinerii rezultatelor dorite
iunie 5, 2018
Din 7 în 7 ani suntem alți oameni :) – despre regenerarea organelor
iunie 8, 2018

De departe, curcubeul este unul dintre cele mai spectaculoase fenomene naturale. ROGVAIV, scris adeseori și R.O.G.V.A.I.V. este un acronim provenind de la culorile vizibile ale curcubeului. Astfel, R vine de la roșu, O de la orange, G de la galben, V de la verde, A de la albastru, I de la indigo și V de la violet.

A venit vara și odata cu ea vin o multitudine de fructe și legume de sezon pe care de abia așteptăm să le mâncăm.

Întotdeauna imaginea vizuală a ceea ce mănânci ajută. Atunci când faci o salată colorată capeți energie numai când o vezi și clar o mănânci cu mai multă poftă și pare mai gustoasă.

Așa că atunci când vă creați propriile salate tineți cont de culorile fructelor sau legumelor care vă oferă multe infomrații despre proprietătile și beneficiile pe care le aduc.

Sursa poza: https://www.stockvault.net/

ROSU

Alimentele rosii isi trag culoarea de la doi antioxidanti – licopenul si antocianina. Licopenul este asociat cu incidenta redusa a cancerului, bolilor cardiovasculare si degenerarii maculare si se spune ca micsoreaza colesterolul rau si amplifica imunitatea.

Antocianina s-a aratat a avea posibilitatea de alinare a durerii, depresiei si anxietatii.

Rosii: licopenul din rosii poate ajuta la micsorarea depresiei si reducerea inflamatiilor. Fierul si vitamina B6 gasite in rosii ajuta la crearea neurotransmitatorilor ce reglementeaza starile psihice, precum dopamina, serotonina si norepinefrina. Magneziul este de asemenea un element linistitor care reglementeaza nivelul energiei si reduce stresul.

Ardeii iuti: capsaicina ajuta la tinerea in frau a apetitului prin moderarea “hormonului foamei”, grelina, potrivit unui studiu din British Journal of Nutrition. Capsaicina va determina corpul tau sa elibereze endorfine, ceea ce te va mentine calm in mod natural.

Capsuni: capsunile sunt o excelenta sursa atat de acid elagic, cat si de vitamina C, care ajuta la protejarea pielii de vatamarile mediului. Acidul ajuta pielea sa retina umiditatea, iar vitamina C este importanta pentru colagen. Fructele de padure contin acid salicilic, care este un inalbitor natural al dintilor.

PORTOCALIU (ORANGE)

Alimentele portocalii au inalt nivel de betacaroten, care are calitati anticancer, antivirale si de imbunatatire a vederii.

Dovleacul: cel mai bine de consumat in ultima parte a verii si prima a toamnei, este plin de carotenoizi. Cercetarile arata ca cei cu dieta plina de carotenoizi au cu 43% mai putine sanse sa dezvolte degenerare maculara datorata varstei – o tulburare oculara comuna, care duce la orbire. De asemenea 36% dintre acesti consumatori de carotenoizi au mai putine sanse sa moara de infarct.

Caisele: o caisa pe zi ar putea sa tina kilogramele la distanta. Carotenoizii din caisa imbunatatesc capacitatea corpului de a detoxifica ficatul, ceea ce amplifica metabolizarea grasimilor.

GALBEN

Alimentele galbene au nivele inalte de beta-criptoxantina, un amplificator pentru creier.

Prune galbene: Studiile arata ca prunele galbene contin acid clorogenic, o substanta naturala dovedita ca lupta impotriva stresului oxidativ care imbatraneste prematur pielea. Prunele galbene mai contin nivele inalte de provitamina A, care ajuta la sporirea producerii de celule ale pielii pentru a te feri de riduri – si vitamina C, care ajuta la construirea colagenului.

Ardei grasi galbeni: cand te gandesti la vitamina C, te gandesti la portocale, corect? Ei bine, ardeii grasi galbeni au aproape de cinci ori si jumatate (341 mg fata de 63 mg la portocale) continut de vitamina C pe portie comparativ cu portocalele.Studiile facute de cei de la Arizona State University au demonstrat că cei care consumau suplimente cu vitamina C, ardeau mai multe grasimi decat cei care erau deficienti. Corpul tau are nevoie de vitamina C pentru a sintetiza carnitina, un compus care exercita o substantiala actiune antioxidanta si ajuta la convertirea grasimii in energie.

VERDE

Alimentele verzi isi capata culoarea de la clorofila, care este antibacteriana si stimuleaza cresterea si mentinerea unui tesut muscular fara grasimi. Alimentele verzi mai sunt si cea mai bogata sursa a duetului dinamic compus din zeaxantina si luteina, despre care cercetarile arata ca reduc riscul de boli cronice oculare, inclusiv cataracta si degenerarea maculara datorata varstei inaintate.

Avocado: nivelul inalt de acizi grasi esentiali din avocado sunt gasiti in mod natural in celulele pielii si te ajuta sa iti mentii pielea neteda si supla. Cand este aplicat local pe piele, avocado poate stimula producerea de colagen si elastina.

Legumele cu frunze verzi: un studiu vechi de 11 ani facut pe 1 360 de australieni adulti a gasit ca cei care au mancat cele mai multe legume cu frunze verzi, precum kale, frunze de sfecla rosie, si bok choi (varza chinezeasca), si-au redus riscul de a capata carcinomul celulelor scuamoase (cel de-al doilea cel mai raspandit tip de cancer al pielii) cu 54% comparativ cu cei care au mancat cele mai putine. Legumele cu frunze verzi sunt bogate in carotenoizi (luteina si zeaxantina) si intr-o larga varietate de alti micronutrienti care pot ajuta se te pazesti de vatamarile datorate radicalilor liberi indusi de razele UV si ar putea ajuta la blocarea dezvoltarii tumorale in pielea expusa la radiatia UV.

VIOLET (INDIGO) SI ALBASTRU

Culorile violet si albastru din produsele vegetale provin de la flavonoizii numiti antocianine. Acestia sunt antioxidanti puternici care protejeaza celulele de vatamari si reduc riscurile de cancer si infarct, imbunatatesc memoria si longevitatea.

Prunele/uscate: prunele uscate sunt pline de antioxidanti si contin bor, potasiu si vitamina K – toate acestea fiind micronutrienti ce consolideaza oasele. Un studiu al Florida State University sugereaza ca prunele uscate ar ajuta la sporirea densitatii osoase la femeile aflate la varsta post-menopauza. Inaltul continut de fibra ar putea de asemenea sa ajute la reducerea senzatiei de foame.

Afinele: o mana de afine confera un impuls energetic corpului prin moderarea insulinei si zaharului sanguin. Antioxidantii din fructele de padure cu boabe ajuta la sporirea fluxului sanguin catre creier, imbunatatind functia neuronala.

Strugurii: contin proantocianidine, care ajuta la stabilizarea colagenului si mentine elastina. Acesti compusi au fost evidentiati ca reparand si intarind venele si restrangand venele varicoase cu 41% in doar doua luni. Fenolii din struguri au fost cercetati pentru efectul lor anti-obezitate.

ALB

Fructele si legumele cu pulpa alba (usturoi, ceapa, cocos, banane, ciuperci) pot ajuta la reducerea riscului de infarct cu 52%. Un recent studiu pe 10 ani a concluzionat ca alimentele cu pulpa alba sunt bogate in flavonoidul quercetina si sunt mai bune decat toate celelalte produse vegetale colorate in ce priveste reducerea riscului de atac cerebral

Ceapa: cepele sunt pline de compusi ce consolideaza oasele si care ar putea inhiba activitatea celulelor responsabile pentru descompunerea oaselor. Quercentina si kaempferolul ar putea spori densitatea osoasa si inulina poate spori absorbtia calciului cu 33%.

Ciupercile: studii recente arata ca ciupercile crimini au mai multe beneficii antioxidante decat unele dintre ciupercile exotice. Palariile sunt o excelenta sursa de seleniu, zinc si mangan – toti acestia fiind nutrienti antioxidanti critici pentru corp. Ciupercile crimini ar mai putea contine niste molecule antioxidante neobisnuite, numite ergotioneine care ajuta in mod specific la prevenirea vatamarii oxidative a ADN-ului, care mai si furnizeaza mari beneficii cardiovasculare.

Susa poza:https://www.stockvault.net/

Sursa articol: http://www.hungryforchange.tv/article/eat-a-summer-rainbow-for-better-health